Home » D:News » Epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.229 de persoane, anunţă OMS. Iată cele mai noi veşti despre epidemie

Epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.229 de persoane, anunţă OMS. Iată cele mai noi veşti despre epidemie

Publicat: 20.08.2014
Epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.229 de persoane, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), precizând că a fost înregistrat decesul altor 84 de persoane în trei zile, în pofida mobilizării internaţionale, relatează AFP.

Între 14 şi 16 august s-au înregistrat 113 noi cazuri (confirmate, probabile sau suspecte) şi 84 de decese în ţările afectate din Africa de Vest, potrivit noului bilanţ dat publicităţii de OMS la Geneva.

În total, de la declanşarea epidemiei, în luna martie, OMS a înregistrat 2.240 de cazuri de Ebola, dintre care 1.229 s-au soldat cu decese.

Cele mai multe noi decese s-au înregistrat între 14 şi 16 august în Liberia, cu 53 de morţi şi 48 de cazuri noi. În total, au fost înregistrate 834 de cazuri în Liberia, dintre care 466 soldate cu decese.

În Guineea, unde s-a declanşat epidemia, au fost înregistrate 24 de cazuri noi şi 14 decese. În această ţară, bilanţul este de 543 de cazuri, dintre care 394 de morţi.

În Sierra Leone s-au înregistrat 17 morţi şi 38 de noi cazuri, ceea ce ridică bilanţul de la începutul epidemiei la 848 de cazuri, din care 365 de decese.

În Nigeria există trei cazuri noi, dar niciun deces în trei zile. Ţara cu populaţia cea mai numeroasă din Africa înregistrează în total 15 cazuri, dintre care patru persoane decedate.

La 8 august, OMS a decretat stare de urgenţă privind sănătatea publică mondială, pe fondul extinderii epidemiei de Ebola, şi a recomandat măsuri excepţionale în ţările afectate.

Nigeria a anunţat al cincilea deces provocat de virusul Ebola

Un medic care l-a îngrijit pe primul pacient infectat cu Ebola în Nigeria a murit, ridicând la cinci numărul deceselor provocate de febra hemoragică în această ţară, a anunţat marţi ministrul nigerian al Sănătăţii, Onyebuchi Chukwu, citat de AFP.

Într-un comunicat, ministrul a anunţat decesul unui medic care l-a îngrijit pe primul pacient infectat cu virusul Ebola în Nigeria.

La 25 iulie, Patrick Sawyer, în vârstă de 40 de ani, funcţionar în cadrul Ministerului de Finanţe al Liberiei, a decedat într-un spital din Lagos, la cinci zile după ce a sosit de la Monrovia.

Alte trei persoane care au intrat în contact cu Sawyer au murit de atunci din cauza Ebola, printre care un oficial din cadrul Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest şi doi medici care au participat şi ei la tratarea pacientului liberian.

„Odată cu acest eveniment regretabil, numărul total al deceselor legate de virusul Ebola s-a ridicat la cinci” în Nigeria, a adăugat Chukwu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat marţi detectarea a 15 cazuri de infectare cu Ebola în Nigeria. Toate cazurile au fost detectate la Lagos, o aglomeraţie de peste 20 de milioane de locuitori.

Potrivit ultimului bilanţ al OMS stabilit la data de 16 august, epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.229 de persoane în Africa de Vest, dintre care 466 în Liberia, 394 în Guineea şi 365 în Sierra Leone.

Coordonatorul ONU pentru Ebola se va deplasa în Africa de Vest

Coordonatorul ONU pentru Ebola, David Nabarro, a anunţat marţi că se va deplasa în această săptămână în Africa de Vest pentru a contribui la consolidarea serviciilor de sănătate în cele patru ţări afectate de epidemia de Ebola, relatează AFP.

Doctorul britanic, expert în boli contagioase, a anunţat pentru presă că va discuta cu misiunea ONU în Liberia asupra mijloacelor cu care Căştile Albastre pot ajuta în lupta împotriva consecinţelor epidemiei de Ebola.

După ce va participa la întrevederi, miercuri, la Washington, Nabarro va pleca în cursul serii spre Dakkar, capitala Senegalului, de unde se va deplasa succesiv la Monrovia, Freetown, Conakry şi Abuja, însoţit de Keiji Fukuda, un oficial din cadrul OMS.

El a anunţat că se va concentra asupra mijloacelor de „revitalizare a domeniului sănătăţii” în cele patru ţări afectate, şi anume Guineea, Liberia, Nigeria şi Sierra Leone

„Una dintre cele mai importante probleme este că serviciile de sănătate din ţările afectate de Ebola au suferit în mod real (…). Aceasta este o mare provocare”, a subliniat el.

Nabarro a explicat că misiunea ONU în Liberia, care numără 7.500 de persoane, „are un rol foarte important în ţară şi ajută mult” la consolidarea domeniului sănătăţii şi atenuarea impactului epidemiei.

Epidemia de Ebola, cea mai gravă de la apariţia acestei febre hemoragice în 1976, a provocat moartea a cel puţin 1.229 de persoane, potrivit ultimului bilanţ al OMS, din 2.240 de cazuri (confirmate, suspecte sau probabile): 466 în Liberia, 394 în Guineea, 365 în Sierra Leone şi cinci în Nigeria.

Numit la 12 august, David Nabarro este însărcinat cu supervizarea reacţiei la nivel mondial faţă de epidemia actuală.

Nabarro dispune de o experienţă solidă în domeniul bolilor contagioase, el fiind cel care a gestionat reacţia ONU în timpul epidemiilor de gripă aviară şi SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) în 2006 şi 2003.

Preşedinta Liberiei impune interdicţii de circulaţie pe timp de noapte

MONROVIA (MEDIAFAX) – Preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a decretat, marţi seara, interdicţii de circulaţie pe timp de noapte, în vigoare de miercuri seara, şi a instituit zone de carantină în două cartiere, între care unul din capitala Monrovia, în vederea opririi răspândirii virusului de Ebola, relatează AFP.

Într-un discurs radiotelevizat, susţinut marţi seara, preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a anunţat instituirea unor interdicţii de circulaţie între orele locale 21.00 şi 06.00 (00.00 şi 09.00, orele României), în vigoare de miercuri, 20 august, în vederea opririi răspândirii virusului Ebola.

De asemenea, ea a ordonat „închiderea tuturor centrelor de distracţie (…) începând de la ora locală 18.00 (21.00, ora României)”.

În plus, preşedinta Liberiei a anunţat punerea în carantină a cartierului West Point, la periferia capitalei Monrovia, unde tineri au atacat un centru de izolare.

„Cartierele West Point din Monrovia şi Dolo Town din Margibi sunt plasate în carantină şi sub supraveghere sanitară”, a precizat ea.

Sirleaf, care a decretat la 6 august stare de urgenţă, a deplâns că, în pofida intensificării eforturilor şi adoptării unor măsuri tot mai dure, răspândirea epidemiei de Ebola în ţară nu a fost încetinită.

Liberia a înregistrat 466 de decese, cele mai multe, provocate de virusul Ebola.

Spitalul JFK, principala instituţie din Monrovia    (Foto: AFP)Spitalul JFK, principala instituţie din Monrovia

Cei 17 bolnavi de Ebola care au fugit dintr-un centru din capitala Liberiei au fost găsiţi

Cei 17 bolnavi de Ebola care au fugit dintr-un centru de izolare din Monrovia, atacat în weekend, au fost găsiţi, a anunţat marţi ministrul liberian pentru Informaţii Lewis Brown, relatează AFP.

Ministrul a mai anunţat că şase membri ai personalului din domeniul Sănătăţii care au fost contaminaţi reacţionează pozitiv la un ser experimental american.

„Cei 17 pacienţi care au fugit din centrul pentru bolnavi de Ebola au fost găsiţi toţi. S-au dus singuri la spitalul JFK”, principala instituţie din ţară, a declarat ministrul pentru AFP.

Ei au fost admişi într-un centru de izolare, în cartierul West Point, la periferia Monroviei, în vederea transferării într-un spital.

Acest centru a fost atacat şi jefuit în noaptea de sâmbătă spre duminică de către bărbaţi înarmaţi cu bâte şi cuţite care afirmau că nu cred în prezenţa Ebolei în ţară.

Liberia este ţara în care epidemia a ucis cele mai multe persoane, 466 din totalul de 1.229 înregistrate, potrivit ultimului bilanţ OMS.

Potrivit unor martori, atacatorii strigau, de asemenea, sloganuri ostile preşedintei Ellen Johnson Sirleaf.

Ei au luat material medical şi saltele, provocând temeri cu privire la o propagare a bolii, care se transmite prin contactul cu fluide corporale.

„Cel mai rău este că cei care au jefuit centrul au luat saltele şi lenjerie îmbibate cu fluide provenind de la bolnavi”, a deplâns luni Brown, evocând o posibilă plasare în carantină a cartierului, în care locuiesc aproximativ 75.000 de persoane, la fel ca în trei provincii din nord.

Liberia a primit pe 13 august doze de ser experimental american ZMapp, care a dat rezultate pozitive în cazurile celor doi americani contaminaţi în această ţară, dar care nu a permis salvarea unui preot spaniol, decedat la 12 august.

Preşedinţia a anunţat că serul va fi administrat iniţial numai medicilor liberieni contaminaţi în timp ce luptau împotriva epidemiei, doctorii Zukunis Ireland şi Abraham Borbor.

Având în vedere amploarea epidemiei, un comitet de experţi format de către OMS a apreciat ca fiind „etic” să ofere medicamente cu o eficienţă şi cu efecte secundare încă nemăsurate, „ca tratament potenţial sau cu titlu preventiv”.

Un bărbat care ar fi fost expus la virusul Ebola a fost internat într-un spital din Sacramento

Un pacient care ar fi fost expus la virusul Ebola a fost internat şi plasat la izolare într-un spital din Sacramento, în California (vestul Statelor Unite), a anunţat marţi grupul medical Kaiser Permanente, citat de AFP.

„Colaborăm cu autoritatea pentru sănătate publică din Sacramento în legătură cu un pacient internat la centrul medical Kaiser Permanente din South Sacramento care este posibil să fi fost expus la virusul Ebola”, explică grupul într-un comunicat.

El adaugă că Centrul american pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), un institut guvernamental, va efectua „teste de sânge” pentru a determina sau exclude prezenţa virusului.

„Pentru a ne proteja pacienţii, angajaţii şi îngrijitorii, chiar dacă infecţia nu a fost confirmată, luăm măsurile recomandate de CDC”, în special „izolarea pacientului într-o cameră echipată cu un sistem de presurizare” special şi „folosirea unor echipamente de protecţie”.

Doi pacienţi americani, un medic şi o misionară, infectaţi cu virusului Ebola în Liberia, au fost reptriaţi în această lună şi primesc îngrijiri în Statele Unite.

Un alt pacient, tratat la New York şi prezentând simptome de Ebola, nu era infectat.

Epidemia de Ebola a provocat cel puţin 1.229 de morţi, potrivit ultimului bilanţ al OMS emis la 16 august, din 2.240 de cazuri (confirmate, suspecte sau probabile): 466 în Liberia, 394 în Guineea, 365 în Sierra Leone şi patru în Nigeria.

Ebola se propagă prin contact direct cu fluidele corporale precum sângele persoanelor infectate care prezintă simptomele Ebola. Perioada de incubare durează între două şi 21 de zile.

Femeia suspectată de infectare cu virusul Ebola în Germania suferă de malarie

O pacientă originară din Africa de Vest şi suspectată de infectare cu virusul Ebola în Germania suferă de fapt de malarie, a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri clinica din Berlin care a efectuat testele, relatează AFP.

„Suspiciunea de Ebola de la Berlin nu se confirmă”, a indicat spitalul Charite, cea mai mare instituţie sanitară din capitala germană.

Pacienta, o femeie de 30 de ani originară din Africa de Vest, care s-a simţit rău într-o clinică pentru ocuparea forţelor de muncă, este afectată de malarie, precizează comunicatul spitalului.

Agenţia pentru ocuparea forţelor de muncă, unde s-a simţit rău femeia respectivă marţi, situată în cartierul berlinez Prenzlauer Berg, a fost în primă fază plasată în carantină.

Angajaţii şi celelalte persoane care se aflau acolo au putut pleca destul de repede, însă mai multe persoane care au fost în contact direct cu pacienta suspectată de Ebola au fost supuse unor teste la spital.

Germania a înregistrat mai multe cazuri suspecte de la începutul epidemiei de febră hemoragică Ebola, care afectează mai multe ţări din Africa de Vest, dar toate testele au fost negative.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ